Brandweerman In Nood programma (BIN)
Hoe bevrijd je jezelf als je tijdens een incident vast komt te zitten
Vanmiddag nam ik deel aan het uit de USA afkomstige Brandweerman in Nood (BIN) programma op de brandweerkazerne Leerpark in Dordrecht, onder leiding van brandweerluitenant Lauran Welling.
Overleving
Het programma is ontwikkeld om de overlevingstijd van brandweerlieden en reddingsduikers te verhogen, wanneer ze onverhoopt vast komen te zitten tijdens een incident.
In de praktijk blijkt dat brandweermensen in de hitte van de strijd noodgedwongen op zichzelf teruggeworpen kunnen worden.
In levensbedreigende situaties kan er kostbare tijd overheen gaan, voordat een reddingsactie door de ploeg ondernomen kan worden.
Het komt er dan op aan dat de brandweerman/vrouw zichzelf kan bevrijden.
Ademhaling
Door middel van ademhalingstechnieken kun je rust en ruimte in je lijf creëeren om het gevaar helder onder ogen te zien en jezelf te kunnen redden uit een hachelijke situatie.
Obstakels
Tijdens het BIN programma word je als brandweerman/v door een aantal stations geleid, die het uiterste van je vergen. In volle bepakking met ademlucht moet je je met beleid door een aantal smalle doorgangen zien te wringen. Vervolgens dien je met een voorhamer een paar minuten lang met volle kracht op een opgerolde brandslang te slaan, een uiterst smalle bak te doorkruisen waar metaaldraad doorheen geregen is, zowel in liggende positie als 30° diagonaal. Tot slot moet een puzzel gelegd worden, die op een paar meter afstand ligt van je ademluchtfles (fijn motorisch en denkkracht), terwijl je je continu moet loskoppelen van je fles met ademlucht: opstaan, lopen, knielen, handelen, denken, opstaan, teruglopen en weer aankoppelen tot de ademhaling genormaliseerd is en vervolgens verder. Het restant van de overgebleven ademlucht in je fles is de tijd die je nog hebt om gered te kunnen worden.
Door heel langzaam in te ademen en lang uit te ademen, vergroot je je overlevingstijd tot wel twintig minuten of langer.
Ademcrisis
Ademhaling is existentieel en als je het tijdens een inzet met ademlucht benauwd krijgt door hitte, uitputting en/of omdat je vast komt te zitten, voel je de psychische druk stijgen. Je loopt dan het risico dat je gaat hyperventileren in je gelaatststuk met overdruk, waardoor je in een ademcrisis terecht kunt komen, een potentieel levensbedreigende situatie in een extreem hete en toxische omgeving.
Crossovers
Het Brandweerman in nood programma vind ik een absolute aanrader voor iedere brandweerman/vrouw!
Er zijn een aantal interessante en belangrijke crossovers met de trainingen, die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld: Tactical Breathing, Body and Situational Awareness en Performance under Pressure.
Deze middag heeft mij nieuwe inzichten en ervaringen opgeleverd.
Werken onder druk vraagt van ons allen optimale fysieke fitheid en mentale weerbaarheid.