31
aug 2014

Survival First Aid Training in Estland

Realistisch trainen op een voormalige Russische legerbasis

Vrijdagavond net even voor middernacht kwamen Erki Vaikre en ik aan op de overlevingsschool in Kirna, feitelijk een opgekalefaterde, oude Russische legerbasis, gelegen in een uitgestrekt berkenwoud en doorkruist door een rivier. Twee jaar terug was ik hier voor het eerst.
Er volgde een korte briefing met Erki, SERE¹-coördinator Estonian Defense League en een aantal overlevings-instructeurs. Samen met Rein Paavo, de opleidingscoördinator/ paramedic deelden we een ruime kamer met goede bedden. Ik viel al spoedig als een blok in slaap.

 

 

Doelgroep

Dertig militairen nemen deel aan deze tweedaagse, elementaire survival first aid training, waaronder een aantal combat medics (in opleiding), platoonleaders, SF reconn mannen en reservisten. Sommigen hebben veel kennis van zaken op medisch gebied, anderen nauwelijks. Bovendien is dit een heterogeen gezelschap, de meesten kennen elkaar niet of nauwelijks.

Doelstellingen

Een van de belangrijkste doelstellingen is om in een kort tijdsbestek het niveau van de basale vaardigheden in acute medische hulpverlening te velde op te vijzelen en daarnaast aspecten van survival en medicine te integreren in hun aanpak en bewustzijn.

Basis training

De eerste dag krijgen de mannen en vrouwen hands-on training en theorie van 0830-2130, zowel buiten in het terrein als in het klaslokaal.
Een enorm intensieve dag waar ik verder niet aan zal deelnemen.

Verbinding

Mijn bijdrage zal bestaan uit het  samenvoegen van de diverse programma-onderdelen in een complex en realistisch rampscenario, waarbij inzicht in de (niet-tactische) situatie, samenwerking, leiderschap en vaardigheden op het gebied van acute geneeskunde gekoppeld worden aan survival.

Overleg 

In een aantal korte overleg sessies met Erki, de opleidingscoödinator en de ovl-instructeurs, wordt mij duidelijk waar behoefte aan bestaat.
Met name het uitrollen van een mass-casualty scenario als gevolg van een natuurramp.

Berkenwoud

Ik besluit mijn inspiratie te zoeken in het omringende woud van berken en vind daar al snel een mooie open plek, waar ik het me comfortabel maak op een omgevallen boomstam. Daar ontstaat de inspiratie vanzelf. Ik begin wat aantekeningen te maken op basis van een kaart.
Dit is een organisch proces, op basis van input, ben ik in in staat om vrij snel een realistisch scenario uit te werken.

Scenario-building

In het scenario is er sprake van hevige regenval, overstromingen en totale uitval van de vitale infrastructuur, ook de noodcommunicatie werkt niet. Het gehele Baltische gebied is getroffen, de hoofdstad Tallinn zit zonder water en stroom, waar vervolgens alle beschikbare noodhulpverlening naar toe wordt gedirigeerd. In het omliggende land zal daarom geen of nauwelijks hulp geboden kunnen worden.

Overstromingen

In het gebied rond Kirna is de rivier buiten zijn oevers getreden en staat een groot gebied onder water.
Er zijn burgers in nood. Charlie Company (10 m/v) gaat op zoek, maar wordt getroffen door hevig onweer en raakt in de problemen wanneer bomen omvallen en de bliksem inslaat. Alpha en Bravo Company gaan vanuit twee tegenovergestelde posities naar het centrale punt toe, ten oosten van de basis. Alpha Company moet ook nog een rivier oversteken. Eenmaal aangekomen op het verzamelpunt wordt nieuwe informatie aangereikt waar Charlie Company zich bevindt. De twee bevelvoerders zullen ook moeten overleggen hoe zij te werk zullen gaan.

Voorbereiding 

In samenwerking met een SF Peletonscommandant verken ik het gebied, dat hij als geen ander kent. Al snel blijkt het ideale oefenterrein zich op nog geen tien minuten lopen afstand van de basis te bevinden, daar is het bos al dicht en vrij moeilijk toegankelijk. Daarna rijden we samen met Erki naar een post van de Kaitsiilit, de Civil Defence, waar een goede koffer met grimeermateriaal voorhanden is. Het gebouw ademt de oude Oostblok-sfeer van smalle gangen vol archiefkasten, bureau's met telefoons en landkaarten aan de verveloze muren. Overal dozen en kisten met materialen. Heel boeiend om te zien. 
De gehele dag ben ik in de weer om voor te bereiden, kaartjes te maken met daarop de traumata van iedere oefengewonde, en kaarten te maken van het terrein voor de bevelvoerders en instructeurs, zodat iedereen beeld heeft waar het scenario uitgerold zal worden. Inmiddels is het al ruimschoots middernacht geweest, wanneer ik naar bed kan. 

Survival medicine

In dit scenario is er geen hulp, iedere eenheid is volledig op zichzelf aangewezen. Het zal minstens een week tot twee weken duren voordat er substantieel hulp van buitenaf het getroffen gebied zal bereiken. De manschappen hebben alleen de hoogstnoodzakelijke materialen, basis eerste hulp middelen, nauwelijks medicijnen.
Daar komt survival samen met medicine. In de Baltische en Scandinavische landen is men nog gewoon eetbare en geneeskrachtige planten te verzamelen en te gebruiken voor dagelijkse behoeften. Die insteek komt in deze training dan ook aan bod

Tijdspanne

Vanochtend om 0800 was ik helemaal gereed. De briefing startte om 0930. Daarna liep ik samen met Charlie Company het terrein in om de groep van tien mannen en vrouwen voor te bereiden, hen in positie te brengen en allerlei wonden te grimeren, met behulp van een aantal instructeurs. Om 1000 kregen Alpha en Bravo Company het startsein, inmiddels was Charly Company in gereedheid gebracht.
Om 1100 moesten ze uiterlijk aankomen op het rendez-vous point, dat gebeurde eerder dan verwacht. 

Scenario-verloop

Ook het onderlinge overleg ging vrij soepel. Pas bij het naderen van de Plaats Incident werd het hectisch en chaotisch zoals te verwachten.
Triage vond plaats en al snel werd er een Verzamelplaats Gewonden (VG) ingericht buiten het risico gebied.
Er valt veel zinnigs over deze training te zeggen, in ieder geval werden de slachtoffers allemaal verplaatst naar de VG en werd er vervolgens met man en macht gewerkt aan de opbouw van een goed bivak, een aantal vuurplaatsen, beschutting tegen de elementen, zodat de slachtoffers idealiter een hogere overlevingskans zouden hebben.

Leiderschap

Interessant was ook dat de mannelijke bevelvoerder alle ruimte gaf aan de vrouwelijke Incident Commander, zij was verantwoordelijk voor de VG en deed dat met bijzonder veel toewijding. Hoewel de start van de hulpverlening chaotisch te noemen was, wisten de ploegen toch al na een uur een grote rust te creëeren en de hulpverlening te stroomlijnen.

Herbal medicine 

De inbreng van  de Finse border patroller en ovl-instructeur Veikko Piironen (72) bleek onmisbaar, in rap tempo verzamelde hij alle mogelijke eetbare en medicinale planten die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van wonden en ter kalmering.
Om 1315 werd de oefening beëindigd en verzamelden we voor de eind-evaluatie in het klaslokaal.

Evaluatie 

De training werd unaniem door de manschappen, de oefenleiding en instructeurs als zeer succesvol beoordeeld. Een type training waar men veel baat bij heeft.
De oude stijl van trainen, gemakshalve de oud-Russische variant genoemd, is niet werkbaar. In onze tijd, waar complexe uitdagingen over de hele wereld aan de orde van de dag zijn, zul je mensen moeten ondersteunen en leren hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen intelligentie en elkaars mogelijkheden. Communicatie, vertrouwen en samenwerking zijn daarbij sleutelwoorden.

Vertrek 

Om 1400 ging ik samen met Mark en een groepje Finse ovl-instructeurs terug naar Tallinn, waar ik om 1830 het vliegtuig nam naar Zürich met een korte overstap in Oslo. 
Het was weer een mooi avontuur. 

¹SERE: Survival, Evasion, Resistance and Escape 

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Telefonisch contact

+31 6 361 445 04

Adres

Voorschoterlaan 168
3062 KW Rotterdam
Netherlands

E-mail

info@christomotz.com